06-22556293

Grote sculpturen

 

Cuidado La Tierra!

Cuidado! roepen Spanjaarden tegen elkaar als ze voorzichtig moeten zijn. Cuidado La Tierra!  roept dit beeld van palm en tranen. Fredy is bekend om haar sculpturen over vruchtbaarheid en vergankelijkheid. Werk waarin glas, kleurig en licht, een essentiële rol speelt. Nooit maakte ze massief gevormd glas. Hier is die toepassing, die ze samen met Richard Price ontwikkelde, op zijn plaats. De druppels in Cuidado la Tierra worden naar beneden toe groter en zwaarder. Laat de tere taal van dit beeld niet op droge grond vallen.

Tekst: Ans van Berkum

Stam van een palmboom, gesmeed ijzer, massief gevormd glas.
Hoogte 195 cm
Doorsnede 45 cm
Jaar 2020

Meer weten over dit beeld?

Klik op een foto voor groter beeld.

Cyclus I

Vaak stuitten wij op de verwondering over vruchtbaarheid in haar werk in glas.  De vragen wat ontkiemt, wanneer en hoe, blijven Fredy boeien. In de verbeelding daarvan, liggen de thema’s “borst en ei” dicht bij elkaar.
 

De verbinding met het raadselachtige…

In deze sculptuur legt Fredy de verbinding met het raadselachtige beeld van Artemis uit Ephese, waarin borst en ei versmelten.   Bij Fredy vinden alle elementen van vruchtbaarheid weer hun duidelijke plaats. Rondom een houten kern schets zij de figuur van een vrouw in stalen lijnen. Ze cirkelen rondom haar bloeiende schoot in een eeuwig bewegen.

Tekst: Ans van Berkum

Cyclus II

Landgoed 'Aas het schol' te Wilp

De beelden op het landgoed ‘Aas het schol’ te Wilp bij Deventer zijn geinspireerd op een van de verhalen van de Kalevala, het nationale Finse epos, waarmee ik in aanraking kwam tijdens tentoonstellingen in Finland.

De beelden zijn geinspireerd.......

De vrouw is in een van de scheppingsverhalen van de Kalevala, de luchtgodin  en watermoeder Ilmater. Zij was gedeeltelijk zichtbaar terwijl zij op de oneindige wateren lag. De brilduikereend legde zijn eieren op haar, waaruit het universum werd geboren en diverse helden. Er zijn verschillende versies van dit scheppingsverhaal.

Voor mij was het verhaal heel verrassend, omdat er niet over de man wordt gesproken, zoals bij Adam en Eva. De mens is nieuwsgierig naar het prille begin van zijn bestaan en de voortplanting. Wij denken alles te kunnen regelen en dus ook de voortplanting, maar voor velen in de moderne westerse wereld is de natuurlijke bevruchting van de eicel niet meer vanzelfsprekend.

Glas is het materiaal bij uitstek om bevruchting / ontwikkeling van de eicel uit te beelden.  Zo ontstonden de beelden ‘La Madre de la Fertilidad’ en ‘Diosa de la Fertilidad’.

De beelden in deze serie  zijn verhalend en hebben een relatie met striptekeningen. De Godinnen van de vruchtbaarheid worden vergezeld van een Koning die zijn fallus op een presenteerblaadje draagt. De fallus en kroon zijn van geblazen glas of brons. De kop en magische waaier zijn van gegoten glas.

Het geblazen en in zand gegoten glas wordt gebruikt in combinatie met massief hout, gegoten ijzer en gesmeed ijzer of brons.

Klik op een foto voor groter beeld.

 

 

La Danza de la Fertilidad

Dancing Cloud

Dancing-Cloud

Afbeelding 1 van 1

Materiaal: Gegoten glas, gelakt staal
Afmeting: hxdxbr 107 x 35 x 60

High Level Talks

High-Level-Talks

Afbeelding 1 van 1

Materiaal: Gegoten glas/gelakt metaal
Afmeting: hxdxbr 150 x 50 x 90

Kosmisch ei

Met de Nederlandse Kring van Beeldhouwers een kunstroute door het Amsterdamse Bos met het thema ‘verbinding’.

Fredy gebruikte essenhout (bomen) uit het Amsterdamse Bos en het ei is gemaakt uit bast van Palmbomen uit Spanje.

Fredy-Wubben-Boxtel-Amsterdamse-Bos

Afbeelding 1 van 3

Universele levensstroom

Fredy-Wubben-Universele-Levenstroom

Afbeelding 1 van 1

Dado la vuelta

Fredy-Wubben-Dado-la-Vuelta

Afbeelding 1 van 1

La Madre en Diosa de la Fertilidad

Klik op een foto voor groter beeld.

Poort

Expositie Boslust – 2017

Georganiseerd door de Nederlandse Kring van Beeldhouwers. Fredy maakte een Poort, een afbakening om intimiteit te scheppen.

Fredy-Wubben-Poort-naar-Lustoord-2017

Afbeelding 1 van 2

Prachtige series van glas, al dan niet in combinatie met brons. De Koningsglazen. Monumentale werken, schilderijen en tekeningen. Ruimtelijke werken, beweeglijk en veelzijdig.

Atelier:
Mercuriusweg 1, 2516 AW, Den Haag

Bezoek alleen mogelijk op afspraak via
06-22556293