06-22556293

Grote sculpturen

 

Cyclus I

Vaak stuitten wij op de verwondering over vruchtbaarheid in haar werk in glas.  De vragen wat ontkiemt, wanneer en hoe, blijven Fredy boeien. In de verbeelding daarvan, liggen de thema’s “borst en ei” dicht bij elkaar.

De verbinding met het raadselachtige...

In deze sculptuur legt Fredy de verbinding met het raadselachtige beeld van Artemis uit Ephese, waarin borst en ei versmelten.

 

Bij Fredy vinden alle elementen van vruchtbaarheid weer hun duidelijke plaats. Rondom een houten kern schets zij de figuur van een vrouw in stalen lijnen. Ze cirkelen rondom haar bloeiende schoot in een eeuwig bewegen.

Ans van Berkum

Cyclus II

Landgoed 'Aas het schol' te Wilp

De beelden op het landgoed ‘Aas het schol’ te Wilp bij Deventer zijn geinspireerd op een van de verhalen van de Kalevala, het nationale Finse epos, waarmee ik in aanraking kwam tijdens tentoonstellingen in Finland.

De beelden zijn geinspireerd.......

De vrouw is in een van de scheppingsverhalen van de Kalevala, de luchtgodin  en watermoeder Ilmater. Zij was gedeeltelijk zichtbaar terwijl zij op de oneindige wateren lag. De brilduikereend legde zijn eieren op haar, waaruit het universum werd geboren en diverse helden. Er zijn verschillende versies van dit scheppingsverhaal.

 

Voor mij was het verhaal heel verrassend, omdat er niet over de man wordt gesproken, zoals bij Adam en Eva. De mens is nieuwsgierig naar het prille begin van zijn bestaan en de voortplanting. Wij denken alles te kunnen regelen en dus ook de voortplanting, maar voor velen in de moderne westerse wereld is de natuurlijke bevruchting van de eicel niet meer vanzelfsprekend.

Glas is het materiaal bij uitstek om bevruchting / ontwikkeling van de eicel uit te beelden.  Zo ontstonden de beelden ‘La Madre de la Fertilidad’ en ‘Diosa de la Fertilidad’.

De beelden in deze serie  zijn verhalend en hebben een relatie met striptekeningen. De Godinnen van de vruchtbaarheid worden vergezeld van een Koning die zijn fallus op een presenteerblaadje draagt. De fallus en kroon zijn van geblazen glas of brons. De kop en magische waaier zijn van gegoten glas.

Het geblazen en in zand gegoten glas wordt gebruikt in combinatie met massief hout, gegoten ijzer en gesmeed ijzer of brons.

La Danza de la Fertilidad

is geïnspireerd op een van de verhalen van de Kalevala, het nationale Finse epos, waarmee Fredy in aanraking kwam tijdens tentoonstellingen in Finland.

De oneindige wateren.......

De vrouw in een van de verhalen over de Kalevala is de luchtgodin  en watermoeder Ilmater. Zij was gedeeltelijk zichtbaar terwijl zij op de oneindige wateren lag. De brilduikereend legde zijn eieren op haar., waaruit het universum werd geboren en diverse helden. Er zijn diverse versies van dit scheppingsverhaal.

Voor Fredy was het verhaal heel verrassend, omdat er niet over de man wordt gesproken, zoals bij Adam en Eva. De mens is nieuwsgierig naar het prille begin van zijn bestaan en de voortplanting. Wij denken alles te kunnen regelen en dus ook de voortplanting, maar voor velen in de moderne westerse wereld is de natuurlijke bevruchting van de eicel niet meer vanzelfsprekend.

Materiaal : gegoten glas, gesmeed  en gelakt ijzer. Afmeting: 160x150x50 centimeter

Kosmisch ei

Met de Nederlandse Kring van Beeldhouwers een kunstroute door het Amsterdamse Bos met het thema ‘verbinding’.

Fredy gebruikte essenhout (bomen) uit het Amsterdamse Bos en het ei is gemaakt uit bast van Palmbomen uit Spanje.

Dado la vuelta

Park Drechtoevers

Materiaal en afmeting:
Brons
76 centimeter

Universele levensstroom

La Madre en Diosa de la Fertilidad

Poort

Expositie Boslust – 2017

Georganiseerd door de Nederlandse Kring van Beeldhouwers. Fredy maakte een Poort, een afbakening om intimiteit te scheppen.

Prachtige series van glas, al dan niet in combinatie met brons. De Koningsglazen. Monumentale werken, schilderijen en tekeningen. Ruimtelijke werken, beweeglijk en veelzijdig.

Atelier:
Willem Beukelszoonplein 7,  Den Haag  (gratis parkeren tot 13.00 uur)

Bezoek alleen mogelijk op afspraak via
06-22556293

Share This