06-22556293

Monumentale werken

 

Ode aan weg en waterwegen

Ministerie van Verkeer en Waterstaat – 2002

Het kunstwerk geeft uitdrukking aan de geavanceerde weg- en waterbouw met het milieu hoog in het vaandel. Beweging en snelheid worden gesuggereerd, waardoor een spannend vormenspel in staal is ontstaan.

De plek

Tunnels, viaducten, bochten, vangrails en strepen op de weg hebben geleid tot een vitaal lijnenspel. Het organische wordt verbeeld door het blauwe en groene glas in de vorm van water en bomen. In kleurig rood/okergeel glas kan men een menselijk profiel herkennen, maar ook de lijnen van een snelle auto.

Het kunstwerk staat in een strakke monumentale hal, maar gaat tegen de architectuur in met een speels lijnenspel, dat de ruimte inneemt.

Hoogte: 220 cm, breedte 90 cm en diepte 120 cm. Materiaal: roestvrij staal en glas

Ritmische sculpturale tekening

Gemeente Wormerland- 2000
Gemeentehuis Wormerland gebouwd door Alberts & Van Huut.

Fredy maakt voor de plek een Ritmische sculpturale tekening, die het aardse gebouw op uiterst verfijnde wijze van buiten naar binnen doordringt. Ook hier doorklieft een zwierige stalen lijn de lucht. Maar er is meer. De gevouwen stalen repen die ze gebruikt, krijgen een groen patina. Ze worden gecompleteerd met glazen opkrullende schilden die op de uiteinden van de sprieten liggen.

Afmeting: 750 centimeter.

De Strijp (schetsontwerp)

Gemeente Rijswijk – 1999
Fredy E Wubben ontwierp voor de woonwijk De Strijp in de gemeente Rijswijk een regenboog als symbool voor geluk en voorspoed. Het uit staal en glas opgebouwde beeld verwijst in lijnvoering en wisselende kleurtonen naar het ritme van de verdwijnende kassen in het gebied rond Rijswijk en het breken van het licht op het glas.

Staal en glas – 900 x 2200 cm

Ode aan het Water

Gemeente Binnenmaas – 1997
Reflecties naar de Romeinse tijd. Binnenmaas is gelegen in het Noord-Oosten van de Hoeksche Waard op ruim 10 kilometer ten Zuiden van Rotterdam en omvat onder meer de plaatsen Maasdam en Puttershoek. Het water  heeft hier altijd een grote rol gespeeld. Tevens zijn er Romeinse opgravingen gedaan.  Brons, staal en glas.  730 centimeter.

Herren und Sklavenmoral

Gemeente Zwolle- 1995
In Zwolle plaatst Fredy een drijvend beeld in de gracht. Zeven geometrische vormen omsluiten zeven hoofden met een keur aan hoofddeksels, die verwijzen naar verschillende maatschappelijke standen en beroepen. Een kroon is natuurlijk de top. Een papieren muts, zo een die je op je verjaardag opzet als je ook eens in het middelpunt wilt staan, vormt de lachwekkende tegenpool daarvan. Hier krijgt haar werk een maatschappelijke dimensie. Ze verhaalt van macht en onmacht, van Herren und Sklavenmoral, en toont hoe ieder zijn plek houdt binnen de voorgeschreven vorm.

Roestvrij staal, brons en aluminium. Etalagekoppen, koper.  Ø 900 centimeter

Element Water

Gemeente Wognum- 1994
Een van de eerste monumentale beelden waarin glas werd toegepast, was in 1994 de sculptuur Element water langs de A7 bij Wognum. Drie glazen druppelvormen bevestigd aan een golvende, roestvrijstalen buisconstructie. Het beeld geeft uitdrukking aan het element water (stroming, beweging), symboliseert de doorgaande beweging van het land naar het water en geeft tevens de fusie van drie gemeenten aan.

Roestvrij staal/glas. 550 x 1300 centimeter

De Kroon

Wijk Prinsenhof, Gemeente Leidschendam – 1990
Is de kroon al niet zo oud als de mensheid zelf? Zeven spits toelopende elementen. Het getal zeven is ons levensritme. De steunpilaren zijn inwendig koningsblauw, van binnenuit door drie spots aangelicht. Door deze lichtbundels wordt het beeld visionair verlengd.

Roestvrij staal, drie delen blauw en drie lichtspots – 700 centimeter.

De Tamboerijn

Gemeente Amsterdam – 1983
Bogen in relatie met de architectuur van de school. Het benadrukken van de ingangen. Twee onderbroken bogen, die ontleend zijn aan de ronde lijnen van de stoepen. De hoekige lijnen gaan een spel aan met de dak- en raampartijen.  Roestvrij staal 370 x 430 cm

Ode aan het Hemelwater

Gemeente Nunspeet- schetsontwerp
In het ontwerp Ode aan het hemelwater voor de gemeente Nunspeet (2008) stond een op handen gedragen regenboog als eerbetoon aan het hemelwater centraal.

Prachtige series van glas, al dan niet in combinatie met brons. De Koningsglazen. Monumentale werken, schilderijen en tekeningen. Ruimtelijke werken, beweeglijk en veelzijdig.

Atelier:
Mercuriusweg 1, 2516 AW, Den Haag

Bezoek alleen mogelijk op afspraak via
06-22556293