Monumentale werken
Evenwicht
Het beeld “Evenwicht”, heeft Fredy Wubben speciaal voor de tentoonstelling (Monumentaal in de Mesdagzaal, Pulchri) bij Segno d’Arte gemaakt. Het bestaat uit een van staal gemaakte kubusvormige luchtige onderbouw, waarop een op zijn punt staande, van roestvrijstaal gemaakt open vierkant, door in brons gegoten touwen in evenwicht wordt gehouden op een scheef staande plaat. De touwen hebben zelfs een plekje moeten zoeken op een tweede grotere plaat, die ook al scheef ligt. Een kunstwerk, dat spanning veroorzaakt, alsof het in beweging komt.
Hoogte: 225 cm
Materiaal: Brons, rvs en staal
Evenwicht is mede mogelijk gemaakt door Fonds Kwadraat
Ode aan weg en waterwegen
Ministerie van Verkeer en Waterstaat – 2002
Het kunstwerk geeft uitdrukking aan de geavanceerde weg- en waterbouw met het milieu hoog in het vaandel. Beweging en snelheid worden gesuggereerd, waardoor een spannend vormenspel in staal is ontstaan.
De plek
Tunnels, viaducten, bochten, vangrails en strepen op de weg hebben geleid tot een vitaal lijnenspel. Het organische wordt verbeeld door het blauwe en groene glas in de vorm van water en bomen. In kleurig rood/okergeel glas kan men een menselijk profiel herkennen, maar ook de lijnen van een snelle auto.
Het kunstwerk staat in een strakke monumentale hal, maar gaat tegen de architectuur in met een speels lijnenspel, dat de ruimte inneemt.
Materiaal en afmeting:
Roestvrij staal en glas
220x90x120 cm HxBxD
Ritmische sculpturale tekening
Gemeente Wormerland- 2000
Gemeentehuis Wormerland gebouwd door Alberts & Van Huut.
Fredy maakt voor de plek een Ritmische sculpturale tekening, die het aardse gebouw op uiterst verfijnde wijze van buiten naar binnen doordringt. Ook hier doorklieft een zwierige stalen lijn de lucht. Maar er is meer. De gevouwen stalen repen die ze gebruikt, krijgen een groen patina. Ze worden gecompleteerd met glazen opkrullende schilden die op de uiteinden van het staal sprieten liggen.
Afmeting: 750 centimeter
Klik op een foto voor groter beeld.
De Strijp (schetsontwerp)
Gemeente Rijswijk – 1999
Fredy E Wubben ontwierp voor de woonwijk De Strijp in de gemeente Rijswijk een regenboog als symbool voor geluk en voorspoed. Het uit staal en glas opgebouwde beeld verwijst in lijnvoering en wisselende kleurtonen naar het ritme van de verdwijnende kassen in het gebied rond Rijswijk en het breken van het licht op het glas.
Materiaal en afmeting:
Staal en glas
900×2200 cm
Klik op een foto voor groter beeld.
Zonder titel – Houtrustbrug
Gemeente Den Haag
Het helder wit van de V-vorm straalt en contrasteert met het signaal bovenin wat helder rood en geel is. Het sculptuur is in de collectie van Den Haag opgenomen.
Afmeting: 450 cm
Klik op de foto voor groter beeld.
Ode aan de muziek
Gemeente Leiderdorp – 2021
In Leiderdorp aan de Engelendaal staat het beeld ‘Ode aan de muziek’ naar de ingang van de Houtkamp. Het monument stond oorspronkelijk vanaf 1987 bij de Muzenhof. Het beeld werd begin september ’21 feestelijk onthuld op zijn nieuwe plek.
Uit de geopende V-vorm is een suggestie van een notenbalkje in rood aangeduid.
Hoogte 550 cm
Klik op de foto voor groter beeld.
Tight
Gemeente Hoorn – 2021
Het beeld Tight is gemaakt in de jaren 80 van Cor-ten-staal . Het heeft in oktober ’21 een nieuwe plek gekregen aan de Westerdijk in Hoorn .
Het is een stoer beeld, waarin men de beweging van water of bollende zeilen kan herkennen.
Materiaal en afmeting:
Staal
220 cm
Klik op de foto voor groter beeld.
Ode aan het Water
Gemeente Binnenmaas – 1997
Reflecties naar de Romeinse tijd. Binnenmaas is gelegen in het Noord-Oosten van de Hoeksche Waard op ruim 10 kilometer ten Zuiden van Rotterdam en omvat onder meer de plaatsen Maasdam en Puttershoek. Het water heeft hier altijd een grote rol gespeeld. Tevens zijn er Romeinse opgravingen gedaan.
Materiaal en afmeting:
Brons, staal en glas
730 centimeter
Klik op een foto voor groter beeld.
Herren und Sklavenmoral
Gemeente Zwolle- 1995
In Zwolle plaatst Fredy een drijvend beeld in de gracht. Zeven geometrische vormen omsluiten zeven hoofden met een keur aan hoofddeksels, die verwijzen naar verschillende maatschappelijke standen en beroepen. Een kroon is natuurlijk de top. Een papieren muts, zo een die je op je verjaardag opzet als je ook eens in het middelpunt wilt staan, vormt de lachwekkende tegenpool daarvan. Hier krijgt haar werk een maatschappelijke dimensie. Ze verhaalt van macht en onmacht, van Herren und Sklavenmoral, en toont hoe ieder zijn plek houdt binnen de voorgeschreven vorm.
Materiaal en afmeting:
Roestvrij staal, brons en aluminium.
Etalagekoppen, koper.
Ø 900 centimeter
Element Water
Gemeente Wognum- 1994
Een van de eerste monumentale beelden waarin glas werd toegepast, was in 1994 de sculptuur Element water langs de A7 bij Wognum. Drie glazen druppelvormen bevestigd aan een golvende, roestvrijstalen buisconstructie. Het beeld geeft uitdrukking aan het element water (stroming, beweging), symboliseert de doorgaande beweging van het land naar het water en geeft tevens de fusie van drie gemeenten aan.
Materiaal en afmeting:
Roestvrij staal en glas
550×1300 cm
Klik op een foto voor groter beeld.
De Kroon
Wijk Prinsenhof, Gemeente Leidschendam – 1990
Is de kroon al niet zo oud als de mensheid zelf? Zeven spits toelopende elementen. Het getal zeven is ons levensritme. De steunpilaren zijn inwendig koningsblauw, van binnenuit door drie spots aangelicht. Door deze lichtbundels wordt het beeld visionair verlengd.
Materiaal en afmeting:
Roestvrij staal, drie delen blauw en drie lichtspots
Hoogte 700 centimeter
Klik op een foto voor groter beeld.
De Tamboerijn
Gemeente Amsterdam – 1983
Bogen in relatie met de architectuur van de school. Het benadrukken van de ingangen. Twee onderbroken bogen, die ontleend zijn aan de ronde lijnen van de stoepen. De hoekige lijnen gaan een spel aan met de dak- en raampartijen.
Materiaal en afmeting:
Roestvrij staal
370×430 cm
Klik op de foto voor groter beeld.
Ode aan het Hemelwater
Gemeente Nunspeet- schetsontwerp
In het ontwerp Ode aan het hemelwater voor de gemeente Nunspeet (2008) stond een op handen gedragen regenboog als eerbetoon aan het hemelwater centraal.
Klik op de foto voor groter beeld.
Prachtige series van glas, al dan niet in combinatie met brons. De Koningsglazen. Monumentale werken, schilderijen en tekeningen. Ruimtelijke werken, beweeglijk en veelzijdig.
NL: Icarusweg 91, Delft
ES: Cami Vell’ d’Altea 70, Albir (Alicante)
Bezoek alleen mogelijk op afspraak via 06-22556293